Премијере на фестивалу Док’н’Ритам
мај
18
Премијере на фестивалу Док’н’Ритам by Snezana Moldovan / with 0 comments

Други Фестивал музичког документарног филма Док'н'Ритам биће одржан од 1. до 4. јуна у Дому културе „Студентски град“ на Новом Београду.

На фестивалу ће бити приказана документарна остварења која се баве различитим музичким жанровима и ауторима. Ове године такмичарски програм фестивала подељен је у две целине: међународну и националну селекцију.

 

Од Запе до Џастина Бибера

У ревијалном делу публика ће имати прилику да на отварању фестивала премијерно у региону погледа филм „Rumble: The Indians Who Rocked the World“. Филм о улози староседелаца северноамеричког континента у историји популарне музике, представља мало познату причу испреплетену око невероватних каријера неких од највечих музичких легенди које су пореклом индијанци: Чарли Патон, Џими Хендрикс, Роби Робертсон, Милдред Бејли…Филм открива њихов утицај приповедајући о есенцијалном, мада до сада сакривеном поглављу рокенрола, џеза, блуза и соула које је нераскидиви део нашег културног идентитета. (Фестивали и награде: Санденс 2017, Специјална награда жирија за маестралну нарацију, Хот Докс Торонто 2017, Награда публике за најбољи филм на фестивалу).

Српску премијеру имаће филм „Eat That Question: Frank Zappa in His Own Words“, виспрен и узбудљив документарац о Френку Запи, једном од најутицајнијих музичара друге половине 20. века.
Представљање специфичних, разноврсних музичких стилова, и актери документараца који инсистирају на концепту-перформансу, главне су одлике овогодишњег издања Док'н'Ритам фестивала.


У оквиру такмичарског програма, између осталог, биће приказани филмови „No smoking in Sarajevo“ (српска премијера), документарац о бенду Забрањено пушење, „Нека је дан радостан“ занимљив документарац о познатој македонској рок групи Културно уметнички работници ( српска премијера). Публика ће имати прилику да се провоза хип хоп пругама кроз босански филм „Soul train“(српска премијера), а сазнаће се како је „Панта доспео на казан” ( светска премијера) и „Зашто је Драган направио оркестар“.

Филмови који говоре о поп рок сцени 70-их година на овим просторима, групама Лутајућа срца (из Ниша), под називом Лутајућа срца – архив емоција и Булдожер – ЛП “Пљуни истини у очи , такође ће бити део такмичарског програма.

 

"Најважнији дечко на свету" назив је још једног веома интересантног филма, у ком упознајемо фанове Џастина Бибера, а ту је и необична прича о људима који се прерушавају у стриповске и филмске хероје - филм Vanila Stop! у Вице продукцији…

Рокенрол између корица

Још један програмски новитет јесте и фокус на музичке документарце одређене кинематографије – овог пута, избор је пао на грчку кинематографију, па ће публика имати јединствену прилику да премијерно погледа четири грчка остварења.

У програму фестивала названом Notabuk биће представљене књиге које се баве музиком и музичарима. Фестивалу у госте долази Rockmark – прва музичка књижара у региону, која на својим полицама тренутно броји више од 800 наслова музичких књига. Разговараћемо о књигама посвећеним саставима Doors, Курту Кобеину, Брус Спрингстину, биће представљена најновија биографија “Prince”, и нове музичке књиге које долазе из Лагуне : "Године на 6" Владе Џета и "Када кажеш да сам твој" Горана Скробоње.

Снима се...

Посебно занимљив програм фестивала биће Work in Progress  који представља музичке документарце који су тренутно у настанку. Ове године на Д'Н'Р фестивалу биће представљена четири таква документарца.
Редитељ Милан Никодијевић спрема филм „Рокописац“, посвећен раду Петра Пеце Поповића, новинара, публицисте, утемељитеља рок културе на овим просторима.
Редитељка Биљана Туторов представиће филм о Дарку Рундеку и Карго Оркестру, под називом Карго, а у улози копродуцента, представиће и документарац о Тусти, прерано преминулом певачу састава КУД Идијоти, хрватског редитеља Андреја Коровљева.
Редитељ Павле Терзић ће представити документарац БПМ о електронској музици.

Жене у фокусу

Прошле године, са Срђаном Гојковићем Гилетом вођен је разговар на тему музичара и религије. Ове године, причаће се о утицају жена на музичку сцену региона данас, као и о значају музичких документараца, и фестивала музичког документарног филма у окружењу.

На отварању фестивала, у четвртак увече, 1. јуна, наступиће регионална звезда млађе генерације Сара Ренар. Сарин звук описан је као алтернативан са примесом Индије и поп музике уз мало електронике, а њена појава и специфичан израз постали су препознатљиви и популарни широм региона. Током фестивала, планирана су још два концертна наступа: затварање фестивала обележиће концерт изненађења, а група Културно Уметнички Работници из Македоније свираће уз њима посвећен филм “Нека је дан радостан”, који се налази у међународном такмичарском програму.

У жирију и Рамбо Амадеус

Жири другог ДʹнʹР фестивала који чине Тони Шарић, промотер музичког филма, директор фестивала документарног рок филма ДОРФ, који иза себе има десет успешних издања, затим музичар Рамбо Амадеус, и редитељ Младен Ђорђевић, један од селектора ФЕСТа, доделиће две награде, за најбољи филм из међународне, и за најбољи филм из националне селекције.
Публика ће опет имати прилику да одлучује о најбољем филму (последњег дана фестивала биће додељене награде жирија и публике) који ће добити наградну скулптуру, чији је аутор регионално познати вајар Витолд Кошир, а после пројекција филмова биће одржани разговори са ауторима.

Музичари мењају свет

- Друго издање фестивала музичког документарног филма Док'н'Ритам доноси нам неке сасвим нове приче о музици и музичарима широм планете - каже уметнички директор фестивала Сандра Ранчић. - Шаренолико, пуно импресивних рифова, синкопа које наглашавају поруку одређене заједнице или појединца. Главни код овогодишњег издања фестивала јесте представљање стваралаца који у свом изразу музику користе као базу за профилисану поруку коју у Космос шаљу игром, перформансом. Да, на добром смо путу; чињеница је да се домаћа продукција увећала и да су се стекли услови за националну такмичарску селекцију, и афирмацију жанра. Огроман историјско-културолошки утицај који су извршили музичари у прошлом веку, обећава нам велики број музичких документараца у 21. веку. И зато, кренимо одлучно! Док је ритма,  Док-ен-ритам биће ту да то забележи.

Српски сајт

0 Comments

Leave a Comment

Anti-spam test:
+=