Пројекат „Рукотворине“ завршен доделом сертификата
дец
18
Пројекат „Рукотворине“ завршен доделом сертификата by Dušica Antić Rašić / with 0 comments

Пројекат “Рукотворине”, који је иницирала компанија Ракита са циљем економског оснаживања жена у руралним подручјима кроз израду ручно рађених предмета високог квалитета, завршен је уручењем сертификата за 24 полазнице из Брестовца, Слатине и Метовнице. На свечаности која је тим поводом организована, одржана је и изложба рукотворина насталих техникама веза и златовеза, пустовања вуне и ткања, а представницима сеоских месних заједница који су подржали пројекат и помогли његову реализацију, уручене су захвалнице.

„Јако сам задовољна вишемесечним радом са женама које су показале изузетну заинтересованост за израду рукотворина. Успешно су савладале вештине које ће им помоћи да надаље саме израђују предмете и самостално и независно уђу у тржишну утакмицу продајући их путем интернета,“ изјавила је Божица Милошевић, едукатор пројекта Рукотворине из организације „Архаик“.

Жене, посебно у условима транзиције, имају ограничене могућности запошљавања, а ако су те жене жене из сеоских средина, њихове могућности су додатно ограничене.

„Пројекат „Рукотворине“ има позитиван ефекат не само за креирање једнаких могућности за жене и мушкарце, већ и на друштво у целини кроз унапређење социо-економског амбијента и привредног развоја на локалном нивоу. Зато сам врло срећна што је компанија Ракита препознала важност пројекта и свесрдно помогла његовој реализацији од почетка до краја,“ каже Марија Пешић из „Асоцијације за развој општине Бор“.

„Овим пројектом смо добили прилику да се вратимо у прошлост и научимо нешто ново у изради ручних радова на начин који су то чиниле наше баке, а што је препуштено забораву. Сада нам предстоји други део пројекта, а то је израда предмета који ће се продавати путем интернета како бисмо дошли и до зараде“ , рекла је у име свих полазница Јасмина Радуловић из Слатине.
За реализацију пројекта „Рукотворине“, компанија Ракита је током 2017. године издвојила 8.000 долара, а сарадници у реализацији су удружења “Рукотворине Архаик” и “Асоцијација за развој општине Бор“.

0 Comments

Leave a Comment

Anti-spam test:
+=