Прослављамо Света Три јерарха: Какав ветар данас дува, таква ће нам бити година

test

Прослављамо Света Три јерарха: Какав ветар данас дува, таква ће нам бити година

Прослављамо Света Три јерарха: Какав ветар данас дува, таква ће нам бити година Прослављамо Света Три јерарха: Какав ветар данас дува, таква ће нам бити година

На данашњи дан, СПЦ и њени верници прослављају Света Три јерарха, празник посвећен свецима заштитницима људи и животиња од мраза, хладних и злих ветрова. Према народном веровању у зависности од тога какво ће време бити данас, односно какав ветар дува и одакле, такво ће време бити током целе године.

Значење ветрова

Уколико дува с југа, година ће бити добра и богата, ,,северац“ доноси лошу годину с хладним временом.

Источни ветар доноси несташице а западни благодет, бар што се тиче рибе и млека. И ако ветра нема – добро је, чека нас весела и богата година.

Света Три јерарха су историјске личности Василије Велики, Григорије Богослов и Јован Златоусти, а у српској традицији се називају Валтазар, Мелхиор и Каспар.

Празник је, у њихову част, установљен 1076. године и то 30. јануара по старом, или 12. фебруара по новом календару.

Света Три јерарха у нашем народу се славе као крсна слава, а славе је и многи манастири и цркве као своју славу. Такође, они имају сваки посебно свој дан празновања у месецу јануару и то: Василије Велики 1. јануар, Григорије Богослов 25. јануар и Јован Златоуст 27. јануар и 13. новембар.

Чобани у западној Србији и Републици Српској окупљају се тог дана и свирају у фруле.

Свети Василије Велики је познат као велики световни и духовни учитељ цркве. Свети Григорије Богослов је и прозван као Богослов јер је ненадмашно тумачио догму, а свети Јован Златоусти је упамћен као недостижан проповедник Јеванђеља, због чега је тако и назван.

Сваки светац имао је своје присталице, те се тако поделише на три табора: василијевце, григоријанце и јовановце.

Василијевци су светог Василија Великог називали високоглагољивим и по врлинама анђелима равним, који као да ничег људског није имао.

Григоријанци су хвалили светог Григорија као великог познаваоца грчке науке и састављача многих богословских списа.

Присталице светог Јована истицали су га као слаткоречивог говорника и доброг учитеља.

Једном настаде расправа у народу око тога, ко је од ове тројице највећи, али су се епископу града евхаитског Јовану у сну јавила сва три светитеља. Тада су му рекли да ни један од њих није већи у односу на другог, већ да су равни и једнаки и да су сви послати ради људског спасења.

Српски сајт
Фото: Википедиа