РФЗО: Сада о трошку државе још 61 лек и вантелесна оплодња у 11 нових приватних клиника

test

РФЗО: Сада о трошку државе још 61 лек и вантелесна оплодња у 11 нових приватних клиника

РФЗО: Сада о трошку државе још 61 лек и вантелесна оплодња у 11 нових приватних клиника РФЗО: Сада о трошку државе још 61 лек и вантелесна оплодња у 11 нових приватних клиника

На новој листи лекова коју је формирао Републички фонд за здравствено осигурање наћи ће се 61 нови лек, каже директорка Фонда Сања Радојевић Шкодрић која је најавила и да ће ове године држава склопити уговоре са 11 приватних клиника у којима ће моћи да се, о трошку државе, уради вантелесна оплодња.

На новој листи лекова наћи ће се терапијске алтернативе лекова за кардиоваскуларна обољења, дијабетес и реуматолошка обољења

– Такође, на листи се налазе и иновативни лекови за пацијенте који болују од псоријазе и метастатског меланома, а који су БРАФ позитивни – рекла је Радојевић Шкордић за РТС.

Она напомиње да се очекује да се на некој од наредних седница Владе Србије усвоји нова листа лекова.

– Држава планира да ове године склопи уговоре са 11 приватних клиника у којима ће моћи да се уради вантелесна оплодња. Јавни позив клиникама отворен је до 31. јануара – напомиње директорка Фонда.

Према њеним речима, о трошку Фонда је 2015. године упућено 1.700 људи, а 2018. око 3.800.

Радојевић Шкодрићева указује да је у 2018. први пут омогућено да се о трошку државе замрзне шест ембриона са роком чувања од пет година.

– Друга значајна ствар је да они који су добили прво дете из вантелесне, могу да аплицирају и за друго дете из вантелесне – наводи директорка Фонда.

Радојевић Шкодрић каже и да ће ове године бити донет нови правилник за лечење у иностранству.

– Ставиће се индикације и болести које до сада нису могле да се лече у иностранству. Биће омогућено и да се у иностранству раде неке генетске анализе – истакла је директорка Фонда.

Наводи да је крајем новембра отворен контакт-центар при Фонду, у ком грађани могу да сазнају која су њихова права када је реч о здравственом осигурању.

Број контакт-центар за све информације је 0700 333 443 (по цени локалног позива) и 011 735 0900 за позиве преко мобилних мрежа и из иностранства.

Извор: Надлану
Фото: Pixabay