Ртањ: Више од 1.100 планинара се по мраку попело на планину

test

Ртањ: Више од 1.100 планинара се по мраку попело на планину

Ртањ: Више од 1.100 планинара се по мраку попело на планину Ртањ: Више од 1.100 планинара се по мраку попело на планину

Ртањ: Више од 1.100 планинара се по мраку попело на планину

Око 1.100 планинара из свих крајева Србије попело се, у традиционалној акцији „Ноћни успон на Ртањ“, у организацији Планинарског друштва „Шиљак“, из Бољевца, на најмистичнију српску планину.

Оно што, без сумње, изазива дивљење код „обичних“ људи је воља и жеља свих присутних планинара да изађу на 1.570 метара надморске висине и освоје врх „Шиљак“, највишу тачку Ртња, где се присуствује јединственом догађају – прекрасном колориту боја приликом изласка Сунца на истоку и честој промени амбијенталног окружења која се дешава отприлике на сваких 15 минута од изласка Сунца.

Приликом успона, непрегледна олона планинара, са чеоним лампама на глави, који се пењу семпертинама ка врху, остављала је утисак велике испрекидане колоне свитаца која лети у висине.

Жагор планинара се претвара у прелепу музику коју слушају они који знају да слушају. И тако све до врха. А тамо: ветар брише, хладноћа прети загрејаним телима, пресвлачење у суве делове одеће на све стране, јакне и капуљаче на себе и сакриј се негде од ветра и чекај… Шта се чека? Излазак Сунца које се полако појављује иза хоризонта и својим колоритом испуњава јутро које је хладно, али и дивно… Фотоапарати и мобилни телефони и разне камере били су функцији. Јер, свако је желео да „уграби“ комадић те лепоте.

Српски сајт/Блиц