Савршен кад не треба: Шта кадa савршени дође прекасно

Весна Законовић-Арежина је име које многи знају са радија, а многима је позната и као писац. Издала је „Иде мацан око тебе“, „(Не)верујем у љубав“, „Мама ипак зна најбоље“, а почетком јесени у продаји се нашла и збирка прича „Савршен кад не треба“.

Како сте решили да онлине текстове пребаците у књигу?

– Текстови из првог дела књиге били су блог постови на мом сајту. Најбоље и најчитаније са сајта сам преточила у књигу, док је други део текстова написан само за књигу.

У првом делу су текстови који су на неки начин приче у којима се може пронаћи свака жена, места која смо све проживеле у неком периоду живота, а у другом делу је конкретан пример једне љубавне приче. Због чега сте се одлучили баш за овакву комбинацију?

– Да, за први део књиге сам бирала краће приче, а онда сам, пишући књигу, решила да од њих развијем и целу другу причу која је заправо други део романа. Тако је настала прича ,,Савршен кад не треба“. Све сам то повезала и тако смо добили целину. Имамо увод – разраду – закључак и једну љубавну причу на крају.

Жене имају јако пуно обавеза током дана. Шта се деси када савршен не дође на време?

– Деси се ово из књиге (смех). Љубав која спашава свет и боји наш живот, али ништа не траје вечно. Све мора да се негује. Имам јако пуно познаница и пријатељица чији су почеци веза били бајковити – лептирићи, висок животни статус… оне нису живеле живот већ бајку. А онда дође живот. Љубав мора да се негује и да се дели да би расла. То је лајт мотив. Оно што нам је у једном животу савршено, у другом свакако није. Дала сам јунакињи простора и времена, а и себи да се настави прича.

Весна пише кратко, концизно. На радију би се рекло да је опширнија, али истиче да је њен стил писања, још од средњошколских дана, такав – јасан и концизан.

– Радио ме је научио да имам два минута да кажем шта имам. Наравно и медији су другачији и радио и писање за блог, а и за књигу се разликују.

Она је радијски водитељ, писац, блогер. Зашто се само код нас то сматра сваштарењем, а не мултиталентом?

– Схватам да људи имају различите коментаре, али ми је жао када људи коментаришу, а нису ни прочитали књигу или погледали то што је неко урадио. Свуда у свету су певачице и глумице и раде разне друге послове. На пример Џеј Ло је и певачица и плесачица и прави ципеле и нико не каже види је шта ради већ је она из године у годину поштованија и богатија. Можда смо само имали раније лоше примере па је људима то остало доминантно.

Све приче у књизи су на неки начин искуства. Нечија искуства. Све је из живота, а ту је заправо и уметничка слобода. Свако од нас има погрешног мушкарца у право време, савршеног кад не треба…

Какве су реакције читалаца?

– Приметила сам да им је свима веома интересантан наслов. Било је жена свих генерација, које су се или одушевиле насловом или су је већ раније прочитале па смо заједно коментарисале. Морам да додам да је било и мушкараца. Куповали су за своје лепше половине.

Мозак или срце?

– Срце реагује на прву лопту, а мозак бира особу сличну нама. Срце на прву лопту да, али када станем и размислим схватам да је мозак јако важан. Пустиш срце да се иживи, али мора мозак да да задњи суд.

А какав је Веснин утисак о књизи, сада неколико недеља од издавања?

– Веснин утисак је да жели да што пре седне да пише и наставак. Главној јунакињи дугујем наставак и да видимо да ли је одлука била права 🙂

 

Душица Антић-Рашић