СЕСТРИНСКА ЉУБАВ НАДМАШИЛА СВЕ: Материцу дала близнакињи да би могла да роди

test

СЕСТРИНСКА ЉУБАВ НАДМАШИЛА СВЕ: Материцу дала близнакињи да би могла да роди

СЕСТРИНСКА ЉУБАВ НАДМАШИЛА СВЕ: Материцу дала близнакињи да би могла да роди СЕСТРИНСКА ЉУБАВ НАДМАШИЛА СВЕ: Материцу дала близнакињи да би могла да роди

Сестринска љубав једна је од највећих на свету, а то је недавно доказано и у срцу Београда. Сестра која је рођена са материцом има троје деце, док је друга одувек гајила жељу за потомством упркос судбини која јој је одузела ту могућност с доласком на свет. Због огромне љубави коју гаје једна према другој, једна сестра поклонила је другој своју материцу, те ће и она моћи да ужива у чарима материнства. Након овог геста свет је застао и уперио рефлекторе у њих, не само због невероватног подвига већ и зато што је први пут у свету трансплантирана материца код једнојајчаних близнакиња.

О огромној срећи, узбуђењу, ерупцији емоција и самој трансплантацији ове тридесетчетворогодишњакиње рођене у околини Београда, ипак нису желеле да говоре док се поступак не заврши. Наиме, сестри којој је трансплантирана материца урађена је вантелесна оплодња и за шест месеци требало би да ужива у трудничким данима.

Проф. др Зоран Радојичић, директор Тиршове, рекао је да је овај случај у Београду специфичан у односу на неколико захвата у свету јер имамо једнојајчане близнакиње, једна је рођена без материце, друга има материцу и троје деце.

– Због тога пацијенткињи која је добила материцу нису потребни лекови против одбацивања органа непознатог даваоца, који се иначе дају приликом трансплантације када ткива нису подударна, јер ово су близнакиње и састав органа и ткива две сестре је потпуно исти. А када се не пију ти лекови, веће су шансе и да пацијенткиња изнесе трудноћу у будућности – објаснио је проф. др Радојичић.

Операција је добро прошла, проток крви у пресађеној материци је веома добар, ембриони су спремни и очекује се да ће за шест месеци бити урађен ембриотрансфер.

Операцију која је трајала 16 сати обавио је међународни тим од 25 врхунских хирурга из Шведске, САД, Израела и Србије. Операцију су предводили проф. др Матс Бранструм из Универзитетске болнице у Гетеборгу и др Стефан Тулијус, професор са Харварда, шеф трансплантационе хирургије. Тим су чинили и стручњаци из Гетеборга – др Пернила Дом Келер, др Никлас Кванструм и лекари из САД, Израела и Србије. У тиму из Шведске био је и др Милан Миленковић из Универзитетске болнице, који је за „Блиц“ пре три године говорио када је рођена прва беба захваљујући трансплантацији материце.

– Сестри која је добила материцу урађена је вантелесна оплодња, имамо 13 ембриона и сада чекамо шест месеци да материца профункционише. Трансплантација материце важна је не само за особе које су рођене без ње, већ и за жене којима је она одстрањена због карцинома, а којих нажалост све више има – објаснио је др Миленковић.

Статистика: Трансплантације у свету

Америка: 5

Праг: 3

Саудијска Арабија: 1

Турска: 1

Бразил: 1

Кина: 1

Извор: Блиц