СИНГИДУНУМ, ВЕЛИГРАДОН данас је БЕОГРАД: Овако је главни град добио име!

test

СИНГИДУНУМ, ВЕЛИГРАДОН данас је БЕОГРАД: Овако је главни град добио име!

СИНГИДУНУМ, ВЕЛИГРАДОН данас је БЕОГРАД: Овако је главни град добио име! СИНГИДУНУМ, ВЕЛИГРАДОН данас је БЕОГРАД: Овако је главни град добио име!

Српска престоница, један од најстаријих градова у Европи мењала је имена неколико пута кроз историју. Град на ушћу двеју река није од почетка носио име Београд. Већина нас зна да се Београд некада звао Сингидунум, међутим када би вам неко поставио питање који град је некада носио назив Алба Грека, сигурно бисте се бацили у размишљање…

Сингидунум, Сингидон, Алба Грека, Белград…овако је српска престоница кроз историју добијала и мењала имена…

Келтско племе Скордисци, населили су територију Београда још 279. године п.н.е. и дали му име Сингидунум.

У трећем веку град постаје римска колонија, о чему седоче и гробља којса су се простирала од Калемгдана до ширег дела града. Антички ковчези пронађени су у Ботаничкој башти и у Македонској улици.

У средњем веку га насељавају Словени и називају Белим градом. Поред овог, у византијским аналима цара Лава V Јерменина, помињу се још и Сингидон и Алба Грека. Бели град, Белаградон и Белеградон су га звали Византијци.

ЗАШТО БАШ БЕОГРАД?

Објашњење које је прихваћено и у научним круговима назив Бели град повезује са бојом гребена и остатака рановизантијске тврђаве у које су досељеници гледали са реке и из панонске равнице. Гребен, околина, пејзаж и куле грађене од камена су били исте боје – беле. По свему судећи деловали су довољно импресивно да назив Бели град – Београд остане до дана данашњег.

Словенски назив Београд се помиње у писаном документу 16. Априла 878. Године у писму Јована VIII бугарском принцу Борису. Овај документ данас се сматра најстаријим писаним трагом са именом главног града, а датум се слави као ,,Дан Београда“.

 

Српски сајт
Фото: Пиксабеј