СКАДАРЛИЈА ПРЕ СКАДАРЛИЈЕ: Ова боемска четврт само је једном променила име, и тада се звала овако

Током бурне историје нашег народа и самим тим и државе многе улице и квартови су мењали имена, међутим ова најпознатија четврт наше престонице-Скадарлија је током те бурне историје само једном променила име и тада се звала овако!

Угнеждена између Дечанске и Улице Ђорђа Јовановића, дуга непуних 600 метара, Скадарска улица или Скадарлија може да се похвали боемским стажом дугим век и по јер су након 1869. године овде почеле да ничу бројне кафане јер не Народно позориште отворено у близини, па је великом броју глумаца и осталих извођача одједном био потребан смештај у близини. А где су уметници, зна се, ту је и боемија и лумперајка до ноћи.

Она је вероватно једина улица у Београд која је своје име променила тек једном! Скадарска улица уцртана је у план Београда 1854. године. Иако је постојала још од 1720. име је добила 1872. и исто носи све до данас!Једини пут када се није тако звала било је за време аустро-угарске окупације током Првог светског рата. Тада јој је име промењено у Ружину улицу, али одмах после ослобођења, враћен је стари назив. И Београђани су поново у омиљене кафане могли да иду у Скадарлију и тако све до данашњих дана!

Српски сајт/Опанак.рс | Фото: Википедиа