Спорт: НАЈПОЗНАТИЈИ Срби у свету

Спорт је у нашој земљи понос генерацијама. Тако је било од времена СФРЈ до данас. Набрајамо најпознатије спортисте средње и млађе генерације.

  1. Новак Ђоковић је незаобилазан на сваком списку наших успешних спортиста. Човек који је дуго држао прво место на светској ранг листи најбољих тенисера света.
  2. Борислав Станковић, „доживотни“ генерални секретар ФИБА. Сматра се оцем модерне европске кошарке и члан Куће славних у Америци.
  3. Милорад Чавић, српски пливач познат међу љубитељима овог спорта по историјским окршајима са најбољим пливачем у историји Мајклом Фелпсом.
  4. Жељко Обрадовић, кошаркашки тренер који је „бог“ у Атини. Са репрезентацијом СРЈ је 1995, заједно са Душаном Ивковићем, освојио Првенство Европе y Атини. Наредне године је постао први тренер репрезентације и освојио сребрну медаљу на Олимпијским играма 1996. y Атланти, а затим и златне медаље нa Европском првенству 1997. y Шпанији и на Светском првенству 1998. у Грчкој. Такође има и бронзану медаљу са Европског првенства 1999. y Француској.
  5. Драган Стојковић Пикси, фудбалска легенда у Јапану. За репрезантацију Југославије је одиграо 84 утакмице. Дебитовао је 1984. у Француској. Учесник је Светског првенства 1990. у Италији, Француској 1998. и Европског првенства 2000. у Холандији и Белгији. Његов погодак на Светском првенству 1990. против Шпаније стручњаци су прогласили једним од 50 најбољих голова Светских првенстава.
  6. Синиша Михајловић, тренер италијанских клубова. Михајловић је одиграо 63 утакмице за А репрезентацију. Тренутно је шеф стручног штаба италијанског прволигаша Торина. Каријеру је почео као лево крило, да би преласком у Италију био прекомандован у одбрану, где је играо до краја играчке каријере. Познат је као један од најбољих извођача слободних удараца у свету.
  7. Дејан Станковић, један од најпознатијих фудбалера у Италији. бивши српски фудбалер и репрезентативац. Играчку каријеру је завршио 2013. у миланском Интеру. После повлачења Саве Милошевића постао је капитен националног тима, а до повлачења из репрезентације први капитен репрезентације Србије. За репрезентацију је укупно одиграо 103 утакмице и постигао 15 голова.