Срби у Канади: Прекоокеанска земља наде
апр
20
Срби у Канади: Прекоокеанска земља наде by Dušica Antić Rašić / with 0 comments

Срби у Канади су све бројнији, кажу статстике. Многи су отишли последњих година, а многи 

Канада је држава у Северној Америци која се налази северно и источно од Сједињених Америчких Држава. Канада је са површином од 9.984.670 km² друга по величини држава у свету, после Русије. Главни град Канаде је Отава, а највећи град је Торонто. Остали већи градови су Монтреал, Едмонтон, Калгари, Квебек, Ванкувер и Винипег. Број становника Канаде према процени из 2009. износи 33.774.000.

Данас је Канада федерација која се састоји од десет провинција и три територије. Према државном уређењу је парламентарна демократија и уставна монархија са краљицом Елизабетом II као врховним сувереном. Двојезична је држава, где су осим на федералном нивоу, енглески и француски језик званични и у провинцији Њу Брансвик. Такође, економски је једна од најразвијенијих држава света, те је чланица бројних организација као што су Г8, НАТО, ОЕЦД, СТО, ОАД, APEC и УН.

Срби у Канади

Срби су емигрирали у Канаду у више таласа током историје. 1850. године први Срби, највероватније из Боке Которске и јужне Јадранске обале, емигрирали су у Канаду дуж реке Фрејзер и у Ванкувер. То су већином били млади момци који су бавили рударством и шумарством.

Други талас српских досељеника веже се за осамдесете године деветнаестог века. До почетка двадесетог века Срби су се досељавали и у друге делове Канаде, нарочито у провинцију Саскачеван, где је значајан број миграната потицао из Војводине, па тако српска заједница у Реџајни потиче из овог времена. Између 1907. и 1908. велики број Срба емигрирао је у Канаду из САД-а радећи у рудницима угља, железницама и на изградњи путева. До почетка Првог светског рата велики број Срба населио се у провинцији Онтарио, у Торонту, Хамилтону и на Нијагариним водопадима.

Трећи талас досељавања Срба у Канаду веже се за период између два рата, посебно између 1924—1929. и 1934—1939. Већина ових миграната сместила се у индустријским центрима у Онтарију.

Четврти талас српских миграната био је период након Другог светског рата (1947—1953). То су углавном били високо образовани људи.

Пети талас, после 1955. године чинили су угавном факултетски образовани људи помагани од стране породице или пријатеља.

Крај двадесетог века и почетак рата у Југославији узроковао је нови талас српских миграната у Канаду.

Познати су и проблеми идентификације Срба у Канади пре 1900. године. Они су погрешно били сврстани међу Аустријанце, Мађаре и Турке према државама по којима је данашља територија Србије била подељена у то време. Термин Србин први пут се појавио у попису 1901. године.

Главни град: Отава

Службени језик: енглески, француски

Облик државе: Федерална парламентарна демократија и уставна монархија

 

Oтава

Отава је главни град Канаде. Налази се у Отавској долини на истоку провинције Онтарио, односно 400 километара источно од Торонта и 190 километара западно од Монтреала. Река Отава дели Отаву од града Гатино на другој обали, у провинцији Квебек. Ту се у ову реку улива канал Ридо отворен 1832. Према резултатима пописа 2011. у граду је живело 883.391 становника, а популација области Отава-Гатино има око 1.142.700 житеља (податак из 2004). Ова агломерација је четврти град Канаде по величини.

Торонто

Торонто је највећи град у Канади, и главни град провинције Онтарио. Налази се на северозападној обали језера Онтарио. Град је 2011. имао око 2.615.000 становника, а заједно са предграђима, цела агломерација Торонта имала је око 5.583.000 становника. Торонто се налази у срцу такозване Златне потковице, најнасељеније области у јужном и централном Онтарију, у којој живи око 8 милиона људи.

Становништво Торонта је космополитско и вишенационално, што је последица статуса Торонта као главног стецишта имиграције у Канади. Торонто је један од градова у свету са великим уделом дошљачког становништва (49% их је рођено изван Канаде). Због ниске стопе криминала, чисте природне околине, високог животног стандарда и пријатељског односа према етничкој разноврсности, Торонто се често убраја у светске градове у којима је најбоље живети.

Ванкувер

Ванкувер је граду у Канади који се налази у покрајини Британска Колумбија и највећи је град у западном делу земље. Према резултатима пописа 2011. у граду је живело 603.502 становника, а град са околином 2.116.581 становника. Ванкуверска лука је највећа и најпрометнија лука у Канади, као и четврта највећа лука (по тонажи) у Северној Америци. Дрвна индустрија је и даље главна привредна делатност у граду, док је туризам, захваљујући очуваној природи у околини града, на другом месту. Ванкувер је трећи највећи филмски центар у Северној Америци (после Лос Анђелеса и Њујорка) чиме је заслужио надимак Северни Холивуд.

Монтреал

Монтреал (франц. Montréal, енгл. Montreal) је други по величини град у Канади и највећи град провинције Квебек. Према резултатима пописа 2011. у граду је живело 1.649.519 становника, а на ширем подручју града 3.635.571 (2006). Монтреал се налази у југозападном делу Квебека, око 275 km југозападно од града Квебек, 167 километара источно од главног града Отаве. Град се налази на острву Монтреал, између река Сен Лорен и Отава.

Монтреал је једна од главних канадских лука и њен најважнији културни центар. Монтреал је незванична франкофонска престоница Северне Америке и после Париза највећи франкофони град у свету. У граду су 1976. одржане Летње олимпијске игре 1976.

0 Comments

Leave a Comment

Anti-spam test:
+=