СВАДБЕНИ ОБИЧАЈИ У СРБА: Шта се све треба испоштовати за дуг и срећан брак

test

СВАДБЕНИ ОБИЧАЈИ У СРБА: Шта се све треба испоштовати за дуг и срећан брак

СВАДБЕНИ ОБИЧАЈИ У СРБА: Шта се све треба испоштовати за дуг и срећан брак СВАДБЕНИ ОБИЧАЈИ У СРБА: Шта се све треба испоштовати за дуг и срећан брак

Свадбени обичаји и свадбе у Србији умеју да буду посебно занимљива места. Тако је већ деценијама.

Неки свадбени обичаји су се задржали и до данас, а доста је и отишло у заборав. Неки од обичаја који су се одржали по селима и деловима Србије; јесте гађање јабуке и момачко вече, али неке као што је ношење белог лука у недрима младе док се припрема за венчање, или гледање младожење кроз веренички прстен када додју сватови по њу сигурно нисте!

Свадбени обичаји за које нисте чули и за које јесте и њихово објашњење!

Буклија

У сватове се позивало недељу дана пре свадбе, буклијом вина или ракије, чутуром. Кума је позивао директно младожењин отац и давао му да пије из буклије. Кум би потом благословио младенце и окитио буклију цвећем, пешкирима и парама. Кум и младожењин отац би потом поломили погачу и узели своју половину и потом сели да се договоре око детаља.

Момачко и девојачко вече

Сврха ове вечери јесте опроштај од слободног начина живота и момка и девојке. Некада су девојке током те вечери плеле венце и њиме китиле капију. Кум и кума током ове вечери воде рачуна да сви буду весели и да ником не буду празне чаше.

Мит око бисера

Млада не би требала да за венчање буде окићена бисерима, јел они симболизују сузе. Сматра се да ако их млада носи да ће током брака пролити доста суза.

Гађање јабуке из пушке

Обичај је такав да када младожења додје по младу, њеми поставе јабуку на највише дрво које имају у дворишту и младожења мора да погоди ту јабуку у супротном не може да одведе младу.

Гледање кроз прстен

Обичај размене прстенов сттар је око 3.000 хиљада година, практиковали су га још и египћани који су га такође стављали на домали прст јер туда пролази вена која је директно повазана са срцем. На дан венчања када младожења додје по младу она треба да га погледа кроз веренички прстен. На тај начин он ће њу волети до краја живота.

Не окрећати се

Када младожења преузме младу и они крену на венчање, младу њени дозивају да се окрене док с друге стране његови се труде да се она не окрене, јер ако се окрене деца ће да личе на њене

Мерење на кантар

На дан венчања младожењина мајка мери његово одело на кантар и на тај начин нико га не може урећи

Старо,ново, нешто плаво и позајмљено

Млада на дан венчања мора да обуче нешто старо од неког ко је у дугом и срећном браку, и нешто ново што ће да је одведе у нови и други живот. Такође треба и нешто позајмљено јел то симболизује пружену срећу и нешто плаво јел плаво симболизује чистоћу и скромност!

лепаисрецна/српскисајт