ТВ драме студената ФДУ: Пролеће у јануару

Драма Пролеће у јануару је прича о породицама које су почеле да се скривају у подземним одајама за време нацистичке окупације Београда.

Уз помоћ пустоловног профитера Марка они производе оружје за покрет отпора.

Овај посао траје и после рата јер им њихов „доброчинитељ“ пушта фиктивне извештаје о немачким победама како би одржао подземну производњу и даље се богатио. Марко успева да убеди и свог најбољег пријатеља Црног да остане скривен у подруму како би могао да само за себе задржи Наталију, жену коју обојица воле. Након двадесет година Црни проналази излаз у „горњи свет“. Иако је 1961. година, Црни верује да су нацисти још на власти јер су се обрели на снимању филма који приказује немачку окупацију. Своју прву екранизацију добила је 1995. у филму Подземље те постала једна од култних прича домаће кинематографије.

Под истим називом, адаптацију драме прослављеног српског писца Душана Kовачевића, урадила је студенткиња драматургије Ивона Јањић. Редитељи ТВ драме Пролеће у јануару су студенти четврте године режије на ФДУ Јован Димоски и Алекса Михајловић, директор фотографије је апсолвент на смеру камере Владимир Ђурић, а продуцентски посао преузела је студенткиња четврте године филмске и ТВ продукције Анђела Зебић. Сценограф драме је Владимир Ћирић, а костимограф Петра Фотеж, обоје студенти Факултета примењених уметности у Београду. Kомпозитор музике за ТВ драму је Олга Јанковић, студенткиња Факултета музичких уметности у Београду.

Пролеће у јануару је други премијерни наслов којим се завршава циклус „ТВ драме студената ФДУ“ . Премијерно приказивање филма заказано је за 24. децембра 2019. године у Југословенској кинотеци са почетком у 14.00. Након пројекције уследиће коктел. Неколико дана касније, Пролеће у јануару добиће и своју телевизијску премијеру 30. децембра на другом програму РТС-а са почетком у 21х.

уредник ТВ драме: Марко Новаковић
ментор пројекта: проф. Горан Пековић
редитељи: Јован Димоски и Алекса Михајловић
сценариста: Ивона Јањић (по истоименој драми Душана Kовачевића)
продуцент РТС: Горан Радић
продуцент ФДУ: Анђела Зебић
директор фотографије: Владимир Ђурић
сценограф: Владимир Ћирић
костимограф: Петра Фотеж
композитор: Олга Јанковић
сниматељ звука: Андреј Ристевски
дизајнер звука: Дино Долничар
монтажери: Марко Џамбић, Невена Трутин, Стефан Роквић и Невена Јовановић

Производња: Радио-телевизија Србије и Факултет драмских уметности 2019. године