У Бечу о Немањићима

У Бечу о Немањићима

У организацији СПКД „Просвјета“ у Бечу, 12. маја 2018. године, одржан је мултимедијални програм „Долина краљева – епоха Немањића“ у оквиру „Сусрета и разговора“, у просторијама цркве Светог Саве у трећем округу.

Тема разговора била је епоха Немањића. У програму су учествовали: проф. Срђан Мијалковић, Тања Јанковић, филолог, Јања Тодоровић, књижевница, Душан Тодоровић, дизајнер и проф. Светлана Матић.

Мултимедијални видео пројекат и приказани кратки филм, чији је аутор Душан Тодоровић, бави се улогом најславније српске династије и њеним значајем за државотворну историју, културу, духовност и уметност Срба. Изванредан програм употпунило је визуелно и звучно оживљавање једног од најбитнијих историјских раздобља владарске лозе која је столовала српским земљама више од два века и дала једанаест владара који су од рашких великих жупана, постали краљеви и цареви, али и светородни Немањићи.

Јања Тодоровић, ауторка књиге „Анђео покајања“ је у свом обраћању посебно нагласила да ниједна држава на свету, осим Србије, није дала 12 владара из исте лозе, који су се пред смрт замонашили, а потом су након смрти канонизовани за светитеље. „Немањићи су завештали српском народу идентитет, државотворност, црквеност и задужбинарство. Једини су градили задужбине и ван граница своје земље: у Далмацији, на Светој Гори, Палестини… Срби су народ који воли своје Немањиће, а Свети Сава је духовна светлост Срба. Он има универзалну димензију. Пет наших манастира, које су саградили Немањићи, су светска културна блага, под заштитом УНЕСКО-а.“, закључила је књижевница Тодоровић.

Татјана Јанковић, филолог из Београда, која је у оквиру ове посете одржала и час калиграфије полазницима „Просвјетине школе српског језка“ је у свом обраћању истакла: „Свети Сава је био визионар и знао је која је важност књиге, па се у његово време писало на пергаменту у манастирској преписивачници. У Хиландарској ризници има преко 11 000 страна писане руком. Наш задатак је да осветлимо значај записа у средњем веку, а на нама је да сносимо личну одговорност за оно шта пишемо и како говоримо. Наш српски народ има сјајну прошлост, законе и црквену историју“.

Као мало изненађење, проф. Мијалковић, председник Друштва је истакао да ће се др Вјери Рашковић, доајену српске културне сцене у Бечу и једној од утемељивача „Просвјете“ уручити Повеља „Просвјете“ 16. јуна, за допринос у раду Друштва на очувању српског језика и ћириличног писма. Др Вјера Рашковић, се у свом обраћању присутнима, посебно захвалила Др Зорици Мијалковић, Срђану Мијалковићу и „Просвјети“. Након официјелног дела програма настављени су разговори уз потписивање књига.

Тања Јанковић је сутрадан у недељу одржала радионицу калиграфије за децу, полазнике „Просвјетине школе српског језика“, која је изазвала велико интересовање и одушевљење присутних малишана, али и бројних одраслих пријатеља нашег језика и ћирилице.

Српски сајт/Просвјета Аустрија