Уједињени Арапски Емирати: Најактуелнија обећана земља

test

Уједињени Арапски Емирати: Најактуелнија обећана земља

Уједињени Арапски Емирати: Најактуелнија обећана земља Уједињени Арапски Емирати: Најактуелнија обећана земља

Уједињени Арапски Емирати су нафтом богата блискоисточна држава која заузима територију југоисточног дела Арабијског полуострва уз Персијски залив у региону југозападне Азије. Граничи се са Оманом и Саудијском Арабијом. Шест емирата у Персијском заливу: Абу Даби, Дубаи, Шарџа, Ум ел Кајвејн и Фуџејра склопило је споразум о оснивању федерације Уједињени Арапски Емирати. Споразум је на снагу ступио у децембру 1971, а у фебруару 1972. се федерацији прикључио и емират Рас ел Хајма.
Пешчана пустиња заузима већину земље, са планинама на североистоку (највиши врх Јибир на планини Хајар, 1.527 m). Дуж обале се налазе слане равнице.

Држава Уједињених Арапских Емирата је најразноликија држава блиског истока у погледу становништва. Средином 1980-их година велики број људи из јужне Азије је емигрирао у УАЕ. Високи стандард живота и висока могућност запошљавања је привукао велики број Индијаца и Пакистанаца. 2006. године, у УАЕ било је пријављено око 1,2 милиона држављана Индије и око 300.000 држављана Пакистана[3]. Становништво УАЕ чине:

Емирати (локални Арапи) 16,6%
Арапи из других арапских земаља 23%
Држављани земаља јужне Азије 42,3%
Држављани земаља из остатка Азије 12,1%
Остали 6%

Срби у Уједињеним Арпаским Емиратима

Ово је српска заједница новијег датума коју чине високообразовани људи који углавном раде за стране компаније које послују у УАЕ.То су пре свега архитекте, машински и грађевински инжењери као и стручњаци за информационе технологије.Њихов број се креће од најмање 6.000 па до 15.000 и живе углавном у Дубаију и Абу Дабију.

2012. године су Срби покренули иницијативу за отварање конзулата Србије у Дубаију јер Србија нема дипломатско представништво у УАЕ, док је најближе представништво у Каиру, Египат. Амбасада Србије у УАЕ је отворена септембра 2013. године са седиштем у Абу Дабију.
Главни град: Абу Даби
Највећи град: Дубаи
Службени језик: арапски

 
Дубаи

Дубаи је највећи град Уједињених Арапских Емирата и један од седам емирата. У њему живи око 1.241.000 становника. Дубаи се први пут спомиње 1095, а најстарије насеље потиче из 1799. Познат је у свету као једна од најатрактивнијих туристичких дестинација. Према попису из 2006. у овом граду живи 1.492.000 становника.

Абу Даби

Абу Даби је главни и други по величини град у Уједињеним Арапским Емиратима. Такође је главни и највећи град у емирату Абу Даби. Број становника према попису из 2014. године износи 1,5 милиона.

У Абу Дабију се налазе институције савезних органа власти, седиште Владе Уједињених Арапских Емирата, дом династије Емири породице и председника Уједињених Арапских Емирата, који припада овој породици. Брз развој и урбанизација Абу Дабија, заједно са релативно високим просечним примањима становништва, претворили су овај град у велику и напредну метрополу. Данас је Абу Даби средиште политичких и индустријских активности, као и велики културни и комерцијални центар, захваљујући својој позицији главног града. Абу Даби поседује око две трећине од 400 милијарди долара вредне економије Уједињених Арапских Емирата.