ВАТЕРЛО: Коло српских сестара прославило славу Покров Пресвете Богородице

ВАТЕРЛО: Коло српских сестара прославило славу Покров Пресвете Богородице ВАТЕРЛО: Коло српских сестара прославило славу Покров Пресвете Богородице

Славу Покров Пресвете Богородице протекле недеље изузетно свечано прославило је истоимено Коло српских сестара које делује при цркви Свети Ђорђе у Ватерлоу.

Након литургије у цркви Свети Ђорђе, коју је служио протојереј-ставрофор Душан Гњатић, обављено је традиционално ломљење славског колача. Кума овогодишње славе била је Вукица Шавија, а ове часне дужности за наредну годину прихватиле су се сестре Божана Јовковић и Светлана Петрешин.

Након тога у сали Културног центра „Свети Ђорђе“, смештеном тик уз истоимену цркву, педесетак гостију послужено је славским ручком. Госте је поздравила председница Кола српских сестара Покров Пресвете Богородице Милојка Вуковић. Она је подсетила на овај велики празник „посвећен покровитељици и заштитници рода хришћанског, Пресветој Богородици“, и зато што је „наше Коло једна од најважнијих духовних организација која је учествовала у свим важним акцијама које је ЦШО“ Свети Ђорђе“ у Ватерлоу урадила до сада. А, урадила је заиста много, у чему смо и ми, сестре, дале велики допринос, а о томе ће свакако бити више речено на прослави 30-годишњице освећења наше цркве, која ће на овом истом месту бити одржана 29. октобра ове године.

Велики празник

– Наше Коло прославља велики празник, као што је увек наша света Српска православна црква прослављала Пресвету Богородицу, као просветитељку и заштитницу рода хришћанскога, која својим молитвама умилостивљава Бога према нама грешнима. Безброј пута показала се очигледно помоћ Пресвете Богородице, како појединцима, тако и народима, као у миру, тако и у рату, како у монашким пустињама, тако и у многољудним градовима – каже Милојка.

– Подсећамо да смо ми део једне велике породице Кола српских сестара, дакле женског патриотско и културно-просветитељског друштва, које је основано 28. августа 1903. године у Београду, а на идеју чувене сликарке Надежде Петровић и Дафине Иванић, наставнице из Скопља, унуке Јеврема Обреновића. За прву председницу је изабрана Савка Суботић – осврнула се Милојка Вуковић на историјат Кола српских сестара. Важно је напоменути да је међу оснивачима био и славни српски писац Бранислав Нушић, који је био кум имена Кола српских сестара.
Милојка Вуковић у свом поздравном говору осврнула се и на велику улогу у хришћанству Пресвете Богородице.

Три деценије освећења цркве

Велики јубилеј, 30-годишњица освећења цркве Свети Ђорђе у Ватерлоу, биће свечано прослављен у недељу 29. октобра ове године. Овом изузетном догађају присуствоваће и његово преосвештенство владика Митрофан, епископ Епархије канадске СПЦ са седиштем у Милтону, као и њихова краљевска височанства принц Александар Карађорђевић и принцеза Катарина.

 

Српски сајт/Вести онлајн
Фото: Википедиа, илустрација