Великој уметници велика част: Милени Дравић уручен сребрњак на Палићу

Глумици Милени Дравић, првом лауреату награде „Александар Лифка“ за изузетан допринос европској кинематографији и почасној председници Савета Фестивала европског филма Палић, на Летњој позорници уручен је сребрњак поводом 25. издања палићког фестивала.

Директор фестивала Радослав Зеленовић рекао је да је много тога иза њих, али да је константа ФЕФ од првог дана била Милена Дравић.

„Она је у најкритичнијим годинама била са нама, крајем деведесетих и почетком новог миленијума. Засипала нас је својом љубављу, помогла нам да опстанемо и својим професионализмом учинила да од мале смотре дођемо прошле године до титуле најбољег европског филмског фестивала“, истакао је Зеленовић.

Дравић, коју је публика на ногама поздравила дугим и громогласним аплаузом, захвалила је Палићу и додала да је срећна што је део фестивала, да је свим срцем радила да он опстане.

„Била је то битка, борба, ипак се успело. Срећна сам што сам поново овде, са публиком на Палићу, дуго се нисмо видели, ово је значајан дан за мене. Волим вас све“, рекла је Дравић.

„Ви као публика можете да помогнете да се овај фестивал и даље развија. Ви сте борци за уметност и културу ове земље“, поручила је Дравић окупљенима на Летњој позорници који су имали прилику да погледају и „Мали филм о великој Милени“ редитеља Милоша Радовића.
У просторијама Отвореног унивезитета у Суботици данас је отворена изложба фотографија „Милена“ аутора Маје Медић и Стефана Арсенијевића, која сведочи о богатој каријери Милене Дравић и представјена монографија коју је о диви југословенског и српског филма приредила Татјана Њежић као 22. књигу у едицији посвећеној лауреатима „Добричиног прстена“.