Војвођански дућан: Укуси као из бакине кухиње у срцу метропола

Војвођански дућан

„Војвођански дућан“ je продавница у којој можете набавити производе малих произвођача са севера наше земље у срцу Новог Сада и Врачара. Домаћице које су уткале своју душу и знање вођене старим рецептима, дале су нови дух традицији, а у овом дућану су заступљени производи који као да су управо сишли са старих креденаца наших бака. За Српски сајт о „Војвођанском дућану“ говори власник Стеван Стакић.

Како је све почело?

– Годинама сам радио са малим произвођачима кроз пројекте развојне агенције и покрајинске владе Војводине. Кроз рад са њима и промоцију наше гастрономске понуде и ван граница наше земље, схватио сам колико је потенцијала у овој области. Одлучио сам да концепте које смо имали прилику да видимо у свету применим код нас. Ради се на сталној едукацији и усавршавању – започиње причу Стеван Стакић, власник „Војвођанског дућана“.

У понуди ове продавнице тренутно се налази 388 производа. Идеја је да се овај број повећа, али истичу да им квантитет није најважнији.

– Да би неки производ доспео на полицу „Војвођанског дућана“ неопходно је да прво задовољи одређене критеријуме. Потребо је да се квалитет не мења, бар не на горе. Уколико квалитет производа остане на задовољавајућем нивоу или се побољшава, највероватније ћемо остварити сарадњу. Имамо одличну комуникацију са произвођачима. Са некима и годинама. То нам је веома важно.

Живимо у временима када је све брзо, ужурбано, набавља се најчешће у мегамаркетима… Колико је тешко одупрети се у таквим условима и остати конкурентан?

– Није лако, то је сигурно. Тип робе коју ми продајемо није нешто што се купује сваког дана, а ни проузвести овакву робу није лако јер није у питању индустријска роба која се производи на велико. Роба која се продаје код нас ради се ручно и у малим серијама. Иде се на квалитет, а не на квантитет што је нама јако важно.

Људи највише купују производе који су слични онима које су јели код својих бака или дека. То су на пример штрудле, салчићи, сиреви, пекмези, мед, природни сокови… А муштерије су свих узраста – од 18 до 80 година.

– Имамо једну баку која долази код нас како би купила штрудлу са маком. Некада ју је сама правила, а како јој сада здравље не дозвољава да сатима меси, једном недељно дође код нас по своју омиљену посластицу која се производи у Срему.

Сви произвођачи су регистровани, са свим потребним декларацијама на производима. Стеван истиче да је доста урађено по том питању, али да се и даље ради. Поред закoнских норми, труде се да испоштују и правила тржишта.

– Интернет нам је изузетно важан. И даље је веома повољан за рекламирање, а и сви смо данас на интернету.

Даљи планови везани су за покретање бренда који ће се под именом Војвођански дућан наћи у продаји почетком септембра, а ради се и на извозу производа из Војводине у иностранство.

Душица Антић-Рашић