Зашто су наши преци спавали два пута у току ноћи?
апр
24
Зашто су наши преци спавали два пута у току ноћи? by Dušica Antić Rašić / with 0 comments

Зашто су наши преци спавали два пута у току ноћи? Наши преци нису спавали овако као што ми данас спавамо. Нисмо увек спавали осам сати у континуитету. Спавало се око 12 сати и то тако што се прво спавало три до четири сата, па су људи онда били будни од два до три сата, а затим поново спавали до јутра.

Зашто су наши преци спавали више од нас?

Спавали су два пута у току ноћи. Баке и деке јесу спавали као ми сада, али они који су живели у 19. веку нису. Да се некада другачије спавало први је открио Роџер Екирч, професор историје. Његово истраживање је показало да нисмо увек спавали осам сати у континуитету. Спавало се око 12 сати и то тако што се прво спавало три до четири сата, па су људи онда били будни од два до три сата, а затим поново спавали до јутра.

Примери су расути широм литературе, докумената, судских списа...

Један енглески лекар је нпр. написао да је идеално време за проучавање и размишљање између првог и другог сна, а управо је то време било и период када су људи имали највише сексуалних односа.

Највише су остајали у својим креветима и спавац́им собама, понекад читали, а често користили то време и да се моле. Неки су имали секс, неки ишли у посету суседима.А када је дошло до промене?;приписује промену појави уличног осветљења, а онда и светлу у домовима.

Треба напоменути да за спавање из два дела треба много таме која је, наравно, могућа само у зимским месецима. Што је већи ниво дневне светлости током лета и другим годишњим добима дократно спавање је тешко или чак немогуће.

Можда је овакав вид спавања био само механизам преживљавања кроз дуге, хладне ноћи у досадне зиме.

Када се следећи пут пробудите у 2 ујутру, а не можете да заспите, само се сетите своје пра, пра, пра, пра, прабабе. Она је тако устајала сваке ноћи.

0 Comments

Leave a Comment

Anti-spam test:
+=