Завршен други Свесрпски самит: Дијаспора важна за развој матице

Други Свесрпски самит пословне и академске заједнице у организацији Удружења српских привредника Швајцарске (УСПШ), уз подршку Привредне коморе Србије, Министарства спољних послова Србије и Града Лознице одржан је од 2. до 4. јуна у Диетикону, надомак Цириха.

Свесрпски самит који се одржава другу годину заредом је национални пројекат који на једном месту окупља привреднике, пословне асоцијације, банкаре, научнике, професоре и уметнике из Србије и дијаспоре. Град Лозница је представио туристичку понуду и могућности за инвестирање.

На Самиту је у оквиру медијског форума представљен пројекат „Тишина“ који говори о 410 српских манастира, аутора Предрага Стојића.

На отварању је истакнута снажна подршка Владе Србије даљем повезивању матице са дијаспором и поручено да је дијаспора веома важна за даљи развој српске привреде. Самит су отворили амбасадорка др Снежана Јанковић и Стојан Стевановић, председник УСПСС-а.

– Иницијатива за Самит потекла је из дијаспоре, а ми као амбасада се трудимо да подржимо такве иницијативе јер доприносе повезивању и промоцији привреде. Ово су први кораци, али треба још труда да би више швајцарских привредника посетило Самит – рекла је Јанковићева.

Привредни сајам ЕXПО 2017 трајао је три дана и окупио око 60 излагача из Србије и дијаспоре. У току самита организована су четири изузетно посећена форума: Пословни форум Србија – Швајцарска, Бизнис форум дијаспоре Пословног савета за дијаспору ПКС-а, медијски и академски форум.

Богат културни програм Самита је представио српска културна удружења у Швајцарској.
Трећег дана, на додели признања Удружења српских привредника из Швајцарске, присутне је поздравио епископ аустријско-швајцарски Андреј. Самит је завршен доделом плакета и захвалница, а затворили су га званично конзул Зоран Јеремић и Стојан Стевановић.

Српски сајт/ Вести онлајн
Фото: Пиксабеј, илустрација