Београд: Савски кеј биће комплетно уређен до 1. септембра

Kрајем јануара завршени су радови на реконструкцији Kарађорђеве улице, а сада се ради на комплетном уређењу Савског кеја које би требало да буде готово до 1. септембра.

– Почело је уређење Савског кеја од Бранковог моста до краја Бетон хале, на површини од око два хектара. Скоро читаве прошле године рушили смо бесправне објекте на кеју због чега смо грађевинску дозволу добили тек у децембру прошле године. Реконструкција Савског кеја биће завршена 1. септембра ове године – рекао је заменик градоначелника Горан Весић.

Kада буде завршена реконструкција, пешачке површине ће заузимати око 1,2 хектара, а зелене површине око 0,5 хектара, док ће бициклистичке стазе бити изграђене на 2.200 квадратних метара.

Површине ће бити поплочане каменим плочама, у три нијансе. Биће уређене зелене парковске површине и пешачке стазе, постављено дечије игралиште, док ће бициклистичка стаза дуж целог потеза бити ширине 2,5 метра и представљаће део бициклистичког коридора Дорћол – Ада Циганлија.

На Савском кеју биће посађено 60 нових стабала, 199 комада жбуња и преко 5.000 комада украсног биља.

Пројектом реконструкције и изградње кеја предвиђено је и опремање простора урбаним и декоративним мобилијаром, који је стилски и визуелно усклађен са поплочањем партерних површина, са путоказима и инфромационим таблама, као и елементима јавне и декоративне расвете.

Поставиће се дрвене и камене клупе, соларно дрво са клупом за пуњење мобилних телефона, ђубријере, паркинг чешаљ за бицикле, информационе табле, реквизити за игру деце.

– На реконструисаном Савском кеју биће подигнут и споменик Дијани Будисављевић – закључио је заменик градоначелника Горан Весић.

 

Извор: Блиц