Фестивал кобасица и домаће ракије 9. фебруара у Белом Блату

Фестивал кобасица и домаће ракије 9. фебруара у Белом Блату одржава се традиционално по шести пут.

Домаћини фестивала су чланови Удружења кувара аматера, неговатеља старих обичаја и заштитника животне средине, који су у сарадњи са Месном заједницом, припремили богат целодневни програм.

Организатори ће такмичаре, госте и заинтересоване грађане дочекати са домаћом ракијом и традиционалним доручком – печеном џигерицом, сланином, киселим купусом и пекарски хлебом.

Фестивал ће почети у 8 сати доласком такмичара, након чега ће од 11х почети такмичење у прављењу и пуњењу кобасица. Од 11 сати и 30 минута одвијаће се такмичење за избор најбољих домаћих ракија, а од 13х оцењивање предатих печених кобасица. За 15х је најављено проглашење победника и уручење награда.

Удружења и екипе које желе да се такмиче у прављењу и печењу кобасица, морају да броје од четири до шест чланова, а задатак ће им бити да од добијених 5 кг меса жирију предају 30 цм печене и 30 цм свеже кобасице.

Жири ће током фестивала оцењивати ток припремања кобасица, естетски изглед свеже кобасице, укус и изглед печене кобасице као и декорацију стола и послужења. Домаћини ће учесницима обезбедити месо, црева за кобасице и столове, док је обавеза такмичара да понесу машину за млевење меса, посуде за месо, алат за пуњење кобасица, зачине, декорацију за сто и неизбежну домаћу ракију.

Котизацију за учешће на овогодишњој манифестацији, која износи 3.000 динара.

Такмичари износ треба да уплате на жиро рачун Удружења аматера кулинара, неговаоца старих обичаја и заштитника животне средине Из Белог Блата на број 310-0000000211294-32 са назнаком Донација за фестивал кобасица.

Пријаве са називима екипа могу да се предају и позивањем Иштвана Пожара, на број: 0600204967

Присутни ће током фестивала моћи да купе свеже и печене кобасице, традиционални белоблатски свињски паприкаш, сарму, ракију и вино, као и да пробају домаће колаче.

Извор: ilovezrenjanin.com