Храна у доба Kороне

Чај у 5 часова, а вебинар у 6 🙂 Овако некако би могло да се формулише праћење занимљивих тема у доба короне.

Фирма InterVenture последњих недеља организује низ занимљивих вебинара. Након тема „Рад од куће са децом“ и „Улога QА у развоју софтвера“, имали смо прилику да чујемо Ану Нешић, власницу блога „Ручак за 200 динара“ и покретача иницијативе „Мали произвођачи хране у Србији“ која је говорила на тему „Храна у доба короне“.

„Идеја за покретање платформе ‘Мали произвођачи хране у Србији’ плод је моје вишегодишње жеље да окупим мале произвођаче хране на једном месту. Kада купујемо храну у мегамаркетима, нисмо увек сигурни шта једемо, чиме су намирнице третиране, шта њима уносимо у свој организам, али и шта остављамо иза себе природи да разграђује наредних деценија. Супруг и ја смо најпре пожелели да и сами почнемо здраво да се хранимо, а затим и да другима омогућимо исто, а произвођачима да дођу до што већег броја људи“, рекла је Ана.

Kорона је последњих месеци завладала светом. Иако је донела много лоших ствари, њихова група на Фејсбуку испала је један од ретких позитивних примера.

Храна у доба короне

„Што се нас и пројекта „Мали произвођачи хране у Србији“ тиче, наша идеја је у доба короне доживела праву експанзију. Са увођењем ванредног стања, затвориле су се пијаце. У том тренутку група је имала око 5000 чланова. Kада су кренули редови испред супермаркета, група је почела активно да расте. Почела је потражња пре свега за свежим поврћем и воћем, као и број чланова групе. Због короне и чињенице да не можемо тек тако да уђемо у радњу, људима је било супер што могу да купе квалитетне производе, а још и да им то неко доносе на кућни праг. Данас група окуплја пет пута више људи.“

Ана је говорила и о концепту Slow food-а.

Шта је Slow food?

„ Slow food је глобални концепт који мотивише људе да у својој исхрани користе храну са локала, коју знају одакле долази и како се припрема, а да све то за последицу има и чување сорти које расту у нашим крајевима. Живот који прати Slow food концепт захтева више планирања, мало више простора у замрзивачу, домишљање…“

Цео вебинар погледајте на званичном Јутјуб каналу фирме InterVenture.