Од студентског пројекта до читаног блога: Лепоте Грчке виђене оком једне Српкиње

Од студентског пројекта до читаног блога – serbiangirlingreece

 

Јелена Матић је двадесетчетворогодишњакиња родом из Обреновца која већ неколико година живи и студира у Солуну. Ова млада дама решила је да снове о животу и раду у Америци замени нама блиском земљом, а оно по чему се издваја у односу на друге наше људе који тамо живе је њен блог. На адреси www.serbiangirlingreece.com пише о својим искуствима широм Грчке, а њени текстови из дана у дан привлаче све већу пажњу читалаца.

Планирала си да студираш у Америци, али си променила одлуку и дошла у Солун. Зашто баш тамо?

– Давних дана још док сам била у основној школи упознала сам једног дечка који је студирао у Солуну и свакодневно делио слике из Грчке на друштвеним мрежама. Као свако дете које уписује средњу школу, ја сам имала један период жељу да упишем студије у Солуну, међутим време је одмицало, Грчка је постала позната као земља у кризи, а моји другови су се одлучивали за ”обећану земљу” Америку, те сам и ја почела да се спремам за исти пут. Једног дана сам опет наишла на слике из Солуна, и почела да истражујем Грчку онлајн, информације о факултету, могућностима после њега, условима живота итд. Схватила сам да је то оно што ја желим и како видим себе. Знамо сви да новине умеју некада да искриве праву слику. Ја сам се у то уверила и сама и зато се трудим да поделим сваки могући детаљ каква је Грчка заиста са својим читаоцима. На крају крајева, на питање зашто баш Солун, питаћу вас, ко не би пожелео да студира у земљи маслина и мора?

Имаш четири категорије текстова које пишеш за своју публику. Имаш 140.000 јединствених посета месечно. Шта је оно што твоју публику највише занима?

– Често добијам коментаре да мој блог утиче на људе да се осете као да су са мном на путовању, а то је баш оно што је мени био и циљ када сам почела да пишем. Мислим да публика прати мој блог првенствено због начина комуникације. Свакодневно одговарам на питања од тога како и зашто доћи у Грчку на студије, где отићи на летовање, шта обићи, на који начин путовати итд. На крају дана када ми неко пошаље слику са локације где сам ја била и каже да је од мене сазнао за то место, то ми је највећа радост! Моја публика и ја смо постали најбољи пријатељи и исто као што вас занима где ваши пријатељи путују, шта обилазе тако и њих је почео да занима сваки мој корак у Грчкој.

Блог је почео као део студентског пројекта, а из њега се изродила прича која је много више од тога – место на интернету које данас посећују многи.

Које је и зашто твоје омиљено место од свих које си до сада посетила у Грчкој?

– Искрено не бих могла да се одлучим за једно место. Свако место ме везује за посебне људе тако да је заиста тешко изабрати једно. Обожавам Метеоре јер сасвим случајно увек испадне да тамо путујем када доносим неке битне одлуке и тамо заиста нађем мир. Поред Метеора волим и Грчка острва, иако су Миконос и Санторини заштитни знакови Грчке, мој избор овога пута води до Патмоса, Самоса и Китноса.

Шта ти највише недостаје из домовине?

– Искрено из домовине ми не недостаје баш много тога. На срећу, Србија је близу Солуна па с времена на време могу да одем да посетим своје, а и у Солунску регију током лета долази велики број српских туриста да се некад осећам као да сам у српском граду. До почетка овог лета недостајале су ми чоколадне бананице, али ево управо су стигле залихе!

Шта највише волиш у Грчкој?

– У Грчкој волим дефинитивно све, од људи, локација, музике, хране до историје…. Некада себе ухватим како се дивим нечему а онда схватим да исто то има и у Србији. У Грчкој сам научила да свако кроји своју судбину, и да уколико не гледамо позитивно на свет око нас, дефинитиво ће све бити црно. Зато се трудим да сваки дан радим оно што волим и будем окружена људима који ме мотивишу и инспиришу да напредујем.


Колико је времена потребно да би се посетили сви крајеви Грчке?

– Верујем да знате ону изреку ”Да се истражи Грчка потребан је цео живот, међутим довољан је један секунд да се заволи ”. Ја за ове четири године нисам успела да истражим ни један мали део Грчке и како време пролази, откривам нове нестварне делове који су скривени од јавности.

Да ли планираш да и након завршетка студија останеш у Грчкој?

– За сада не кројим велике планове већ се трудим да живим у садашњости на најбољи могући начин. Пре годину дана сам направила своју листу дестинација које бих волела да обиђем и како се листа повећава дефинитивно ћете ме наћи у Грчкој и наредних пар година.

Душица Антић-Рашић

2 thoughts on “Од студентског пројекта до читаног блога: Лепоте Грчке виђене оком једне Српкиње”

Затворено за коментаре.