ОВАЦИЈЕ ЗА СРПСКУ ТРАДИЦИЈУ НА МИЛАНО FASHION WEEK-U

ОВАЦИЈЕ ЗА СРПСКУ ТРАДИЦИЈУ НА МИЛАНО FASHION WEEK-U

На једном од најважнијих модних догађаја у свету, Milano Fashion Week-у који се одржао од 19. до 25. септембра, захваљујући Serbia Fashion Week-у наша земља имала је чак три представника. Дизајнерка Милица Тричковић представила је своју колекцију на такмичењу за младе таленте, њена колегиница Наташа Жупац приказала је колекцију на платформи Mad Mood, док је председница SFW Светлана Хорват добила позив да учествује у раду стручног жирија на такмичењу за младе таленте EFU на Миланској недељи моде. Ово је само један у низу доказа и потврда да свет препознаје таленат који Србија има и цени њихов рад.


– Преко 70 младих креатора из целог света увеличало је овај догађај. Рад жирија био је напоран, али истовремено задовољство је било огромно. Експлозија нове енергије, свежих идеја и талента испунило је дан у ком су се на Milano Fashion Week-у представили млади дизајнери. Срећна сам што је и Србија имала и свог представника на овом такмичењу – Милицу Тричковић, која је приказала своју нову колекцију. Милица сваке сезоне великим корацима корача на интернационалној модној сцени, па је и овог пута на MFW побрала комплименте за свој рад – поносно каже председница Serbia Fashion Week-а Светлана Хорват која је приликом боравка у Милану имала сусрет са Маријом Боселијем, почасним председником Camera Nazionale della Moda Italiana који је власник манифестација Milano Fashion Week-a и Alta Moda Roma.


Милица Тричковић већ пет година пажљиво гради дизајнерску каријеру и до сада је своје креације представила на недељама моде у Бечу, Прагу, Будимпешти, на Малти, на Caspian Fashion Week-у у Русији, а у Милану се представила већ други пут за редом. Овога пута приказала је колекцију Blessing за коју је инспирацију пронашла у српској традицији, у највећој мери кроз принтове православних фресака и икона на својим креацијама. Она наглашава да је ова тема изузетно инспиративна и да већ планира нове пројекте који ће такође бити засновани на истим мотивима.

– Настојала сам да кроз ову колекцију комбинујем православне мотиве са најфинијим чипкама и паперјем, са циљем да читава колекција одише гламуром. Такође, и у овој као и у претходним колекцијама, користила сам пачворк технику која је иначе карактеристична за мој рад и настојим да је сваки пут употребим на другачији начин, кроз другачији стил. Презадовољна сам реакцијама и критике су одличне. Моју хаљину носила је једна од званица на Moschino ревији и ВИП журки која је после тога уследила, а изазвала је велику пажњу. После тога сам добила бројне комплименте. Много пословних контаката сам остварила, добила занимљиве понуде за сарадњу, тако да је у професионалном смислу ово ово за мене било јако успешно излагање на Milano Fashion Week-у – каже Милица Тричковић.

На Milano Fashion Week-у моду наше земље представљала је и дизајнерка Наташа Жупац која се својом колекцијом Азбука представила на платформи Mad Mood. Креације базиране на нашем културном наслеђу представљене су на ревији коју су пратили етно звуци Слободана Тркуље и по мишљењу свих присутних новинара била је то најбоља колекција која је приказана тог дана на платформи Mad Mood током Milano Fashion Week-а.

– Све је протекло феноменално и ја сам одушевљена реакцијама – рекла је Наташа Жупац и додала:

-Захваљујући Serbia Fashion Week-у у Милану сам се представила колекцијом Азбука која је инспирисана драгоценим примерком традиционалне градске ношње који је припадао мом деди. Желела сам да бар на трен оживим богату српску традицију, културу и умеће израде костима – рекла је Наташа Жупац, која ће као и Милица Тричковић колекције које су приказале у Милану српској публици представити на 11. Serbia Fashion Week-у који ће се одржати од 21. до 26. новембра у Новом Саду.

Припреме за једину лиценцирану Недељу моде у Србији и највећи модни догађај у Југоисточној Европи у пуном су јеку, а након што је јубиларни, 10. SFW превазишао сва очекивања, овај наредни обећава нова изненађења. Публика ће имати прилике да упозна преко 50 дизајнера из читавог света, а речи хвале и громогласних аплауза ни овога пута засигурно неће мањкати.

 

Фото: Промо