Потписан споразум о дигитализацији културног наслеђа

Споразум о сарадњи Министарства културе и информисања, компаније Телеком Србија и Математичког института САНУ, чији је циљ дигитализација културног наслеђа и савременог стваралаштва, потписан је у Београду.

У Влади Србије споразум су потписали министар културе и информисања Владан Вукосављевић, генерални директор компаније Телеком Србија Предраг Ћулибрк и директор Математичког института САНУ Зоран Огњановић.

Потписници документа указали су да ће дигитализација културних садржаја кроз развој инфраструктуре установа културе допринети већој доступности и квалитетнијем представљању српске баштине.

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић рекао је да се потписивањем споразума стичу услови за систематичнији и продуктивнији процес дигитализације културног наслеђа у Србији. Он је казао да Министарство и установе културе нису седеле „скрштених руку“, већ да је пре шест месеци почела дигитализација културних садржаја када је основан сектор за то.

„Споразум пружа стабилан темељ да један релативно хаотично започет процес дигитализације, који је такав какав је – био добар, јер је започет, унесемо додатни ред, технологију и наше најбоље стручњаке“, казао је Вукосављевић.