Поздрав с мог прозора: Меридијани којима шетају људи из целог света

Насловна фотографија: Марисела Дураковић Маркатоу

Да ли сте се некада запитали у којим све крајевима света живе људи са којима сте некада ишли у школу? Људи са којима сте летовали у школским одмаралиштима дуж Јадрана? Људи који су некада живели у истој домовини као и ви?

Поздрав с мог прозора Фото: Соња Крнајски‎

Одговоре на нека од ових питања можда можемо пронаћи на једној од најлепших група на Фејсбуку направљених првенствено за људе са територије целог света – “Поздрав с мог прозора (еx-Yu)”. Две дугогодишње пријатељице, Славка из Србије и Ива Хафнер из Хрватске, и њихова жеља за путовањима, повезивањем и дељењем позитивне енергије, учиниле су да настане ова група.

Славка Антић

“Идеја за групу је настала спонтано у доба прописане изолације због корона вируса”, започиње причу Славка у разговору за „Српски сајт“. “У тренуцима када смо сви проводили већину времена у нашим кућама и сваки дан имали исти поглед, на Интернету су настајале разне групе, у којима су људи из целог света делили своје погледе – од погледа из вила с базенима до погледа на дивљу градњу испред куће. Сви смо били у истој ситуацији када смо остајали код куће како бисмо заштитили себе и друге.”

Поздрав с мог прозора Фото: Анита Полијак Обер

Оснивачице ове изузетно лепе групе су се запитале зашто не бисмо, када већ постоје овакве групе широм света, оформиле и једну такву за нашу регију и укључили и дијаспору, која је увек жељна контакта са својим крајем. Идеја је наишла убрзо на јако леп одзив, па се групи од оснивања сваки дан прикључи више од 1000 чланова. У тренутку писања овог текста има их скоро 40.000 са свих меридијана.

Поздрав с мог прозора Фото: Џенана Мујезиновић Цеско

Гледајући слике са прозора од Исланда до Новог Зеланда, прва реакција већине буде како је лепа наша планета, а затим и мисао – где смо све стигли ми пореклом са Балкана.

“И после оволико погледаних слика и саме се изненадимо где све има наших људи. Од најневероватнијих острва у далеким морима до највећих градова света. Оно што ову групу чини посебном је микс невероватних дестинација из којих пристижу слике попут Непала, Сејшела, Аљаске, са крузера… Има нас у свим деловима света.“

Поздрав с мог прозора Фото: Лидиа Крстић

Љубав према лепим пејзажима је нешто што даје посебно лепу енергију овој групи. Људи са Балкана уживају у пределима света, а наши у дијаспори са сетом прате слике предела из којих су отишли у далеке земље.

Славка наглашава да се препознаје велика жеља међу члановима групе да опет и сами крену на путовања када се отворе границе. Одушевљени су страним и далеким, али и нашим домаћим дестинацијама.”

Поздрав с мог прозора Фото: Игор Тасков

Ова група донела је многима и лепа пријатељства, додаје Славка.

“Неки од чланова су ступили у контакт са сународницима из домовине за које нису ни знали да живе на свега неколико десетина километара од њих. У томе и јесте чар ове групе, да се чланови осећају као код куће у једном великом шареном комшилуку, који је постао у кратком времену једна велика проширена фамилија.”

Славка и Ива су већ у самом почетку стварања групе схватиле да је администрирање групе и селекција фотографија ‘целодневни посао’, па су прошириле главни тим на Драгану Вилус из Суботице и Kристину Пшеница Kресоњу из Минхена. У екипи се налазе и Ива Бенцун, Задар и Миљан Брашанац из Беча.

Дневно кроз њихове руке прође и до 1000 фотографија, помно се селектују према критеријумима и правилима који су објашњени на страници.

Поздрав с мог прозора Фото: Едита Ћатовић

Kорона је, бар тренутно гледано на заласку, а група и даље живи. Kакви су вам планови?

“У којем смеру ће се ова група развијати, видећемо. Постоје неке идеје, али о томе ћемо одлучивати када за то дође време. Није битно шта видимо кроз наш прозор, него како видимо свет тамо напољу. Постоје погледи и постоје „THE POGLEDI“. Ови други су они који нас терају да се уштинемо од лепоте призора док понављамо сами себи – да, ово је истина! ЈЕР, ПЕРСПЕKТИВА ЈЕ СВЕ!” – закључује Славка.

Све фотографије можете погледати на групи Поглед са мог прозора (ex-Yu) .

Текст: Душица Антић-Рашић