СЕЗОНСКИ ПОСЛОВИ У ЦРНОЈ ГОРИ: Плате се крећу од 400 до неколико хиљада евра

Сезонски послови у Црној Гори су тражени међу Србима. Сви мисле да сезона у Црној Гори почиње од јуна и траје до септембра, али у неким градовима је она много дужа. То значи да је и понуда сезонских послова у тој земљи у јеку, а највећи број странаца међу сезонским радницима су традиционално, грађани Србије. Kоји се послови нуде ове сезоне у Црној Гори, колико су плаћени и на који начин наши држављани могу да добију дозволу за рад?

– Дозвола за рад се лако добија. Потребна је само потврда о некажњавању, остало се вади без проблема и дозвола се чека максимално 15 до 20 дана – каже Иван Капор из будванске агенције НП Линк.

Ова агенција највише нуди послове у Будви, али имају понуду и у Тивту, Бару, Улцињу, Котору, а период рада је од три до шест месеци.

– Највише тражимо куваре, помоћне куваре, помоћне раднике у кухињи, конобаре и помоћне конобаре, шанкере, бармене, собарице, хигијеничаре и рецепционере – каже Капор.

Најбоље су плаћени кувари – од 600 до 2.500 евра месечно, а најмање собарице и хигијеничарке – од 300 до 400 евра месечно. Уз све послове иду и плаћени стан, односно смештај, и храна.

Горан Петровић, менаџер ресторана „Форте Росе“, који има вишегодишње искуство у запошљавању сезонских радника, потврђује да је сезона у Црној Гори готово шест месеци.

– У Котору, који је иначе једини град на приморју где долазе крузери, први упловљава 21. марта, а последњи крајем децембра. То значи да су већ у марту сви локали спремни и да је то заправо старт туристичке сезоне у престоници црногорске културе. Нешто касније, половином маја, почиње сезона у Тивту где је туристички комплекс Порто Монтенегро, следи Будва око 1. јуна, и сезона траје до децембра. У осталим градовима сезона почиње најкасније 1. јула – каже Петровић.

Он додаје да је немогуће навести тачан број сезонских радника из Србије, али спомиње се „бројка од око 40.000 радника из Србије, БиХ и Македоније, а има и руских сезонских радника, који следе талас туриста из те земље.

Протеклих година, потврђује Петровић, било је великих проблема око пријаве страних држављана, али је то сада олакшано, јер постоји одређен број сезонских радника који могу да се запосле, и тај број је тачно одређен по градовима.

– Процедура за пријаву радника је да сезонац има уредна документа – пасош, потврду из полиције о некажњавању и диплому школе. Чим стигне у Црну Гору, мора да пријави боравак у року од 24 сата, а послодавац мора да поднесе захтев за добијање дозволе за странце.

Након одређеног времена, радник добија привремену личну карту за боравак и рад у трајању од шест месеци или годину дана – каже Петровић и додаје да је казна за непријављивање радника од 500 евра за радника и од 2.800 евра за послодавца.

Што се тиче плата, Петровић каже да куварима варира од 600 до 1.800 евра, помоћним куварима од 350 до 600, роштиљ мајсторима од 600 до 1.000 евра.

Највећи проблем за црногорске угоститеље је менаџмент локала, који је јако тешко наћи.

– Ту спадају менаџери ресторана, шефови кувара, шефови рецепције као и управници хотела. Њихове плате варирају од 1.000 до неколико хиљада евра. Они морају бити на врхунском нивоу. Морам да нагласим да за поменуте плате, већина људи у ресторанима ради 10 до 12 сати дневно, без слободног дана, тако да то није, као што неки замишљају, одлазак на море – каже Петровић.

Смештај је свима, каже, обезбеђен, или добијају накнаду од 50 до 100 евра за исти, а радне дозволе неретко не плаћају послодавци, јер имају лоше искуство да запосле радника, плате дозволу за њега и након добијање исте, радник их напусти, а он на његову дозволу не може да доведе другог. Радници не треба да брину да ли ће бити пријављени, јер су казне ригорозне па послодавци неће да ризикују.

По завршетку туристичке сезоне, понуда послова се не завршава, каже он, јер почиње сезона градње, па се отварају радна места за хиљаде грађевинских радника свих занимања од зидара, тесара, армирача, фасадера, молера, керамичара, где се плаћа по сату – од три до четири евра.

 

Српски сајт/Блиц